Oletko tekijä tai tuleva yhteistyökumppani? Ole yhteydessä meihin.

Kasvupyrähdykset saavat kipinän huipputyypeistä

Uratarinat

Kun kootaan yhteen alansa parhaat ammattilaiset, joita yhdistää samanlainen arvomaailma, alkaa tapahtua merkittäviä asioita. Tältä pohjalta syntyi Pohjanmaalle uusi rakennusalan toimija WestGroup tammipakkasilla 2019.

– Perinteiseen tapaan rantasaunan lauteilta se lähti, kun löylyttelyn lomassa rupesimme ystäväni Jarmo Uutelan kanssa nakkelemaan ilmoille näkemyksiämme toimivasta liiketoiminnasta, kertoo sittemmin liiketoimintajohtajan rooliin asettunut Jens Samelin.

Jarmo oli muutamia vuosia aiemmin irtautunut toisen rakennusliikkeen omistajuudesta ja asui Brysselissä. Ajatukset uudesta alusta ja uudella tavalla toimivasta rakennusyhtiöstä olivat alkaneet pikkuhiljaa heräillä – eikä Jens tarvinnut suostuttelua lähteäkseen bisnekseen mukaan.

– Rakennusalalla hyvä ja osaava porukka on kaiken onnistumisen edellytys. Siksi koko idean ydin oli koota yhteen seudun parhaat ammattilaiset sekä oppimishaluiset nuoret tekijät, joista yritys voi kouluttaa mestareita, Jens sanoo

Verkostoista lisää osaamista

Alusta pitäen oli selvää, että kaksi miestä ei markkinassa pärjää, joten seuraavaksi kaksikko käänsi katseen verkostoihinsa. Töissä oli perustajien lisäksi vasta muutama tekijä, kun sisään astui seuraava osakas.

Hän oli Toni Uusi-Pohjola, josta tuli sisäänajovaiheen jälkeen yrityksen toimitusjohtaja.

– Me kaikki tuomme pöytään omat vahvuutemme. Hallituksen puheenjohtajana toimiva Jarmo tuntee läpikotaisin alan ja verkostot, Jens hallitsee vuosien kokemuksella saneerauskohteet ja toimii osaltaan kirstunvartijana, minulla on tuotannosta käytännön osaaminen, joka on kehittynyt uralla edetessä talonrakentajasta mestariksi ja tuotantojohdon töistä tähän päivään. Lisäksi me kaikki olemme eteenpäin pyrkiviä ihmisiä, jotka eivät viihdy norsunluutornissa, Toni kiteyttää.

Omistajakolmikko oli päässyt yrityksen rakentamisessa jo hyvään vauhtiin, kun tuli seuraavan kasvupyrähdyksen aika. Se kaipasi väkevää osaamista tuotantopuolelta, mitä toi neljäntenä osakkaaksi liittynyt tuotantojohtaja Martti Sillanpää.

– Martti on Suomen huippuja projektien läpiviennissä ja kyvyssä ymmärtää kokonaisuuksia heti laskentavaiheessa. Hänen käsissään tyhjälle paperille hahmottuu hetkessä realistinen runko, ratkaisu ja näkemys projektin toteuttamiskelpoisuudesta, esittelee Toni.

Irti turhasta byrokratiasta

Yrityksen kaikki osakkaat ovat yrityksessä mukana tasapuolisilla osuuksilla ja projekteissa kiinni päivittäin. Niin myös viides ja uusin osakas, hankintajohtaja Ari Männistö, joka aloitti kesällä 2021 ja täytti jälleen tullessaan merkittävän puuttuvan palasen.

– On tärkeää, että meillä on talossa ihminen, joka yhdistää työmaiden hankinnat, ennakoi menekit ja tuntee verkostot myös rajojen ulkopuolelta. Tällainen hankintaosaaminen mahdollistaa kustannustehokkaan tekemisen kaikille projekteille, Toni kiittää.

Tällä viiden miehen voimalla WestGroup rakentaa yrityskulttuuria, jossa vältellään turhaa sisäistä byrokratiaa ja joka etenee jalat maassa mutta tavoitteet korkealla. Lisäksi kuudentena lenkkinä samoissa tiloissa toimii insinööritoimisto AlphaP Oy, joka on osa WestGroupin yritysrypästä ja joka tuo taloon suunnitteluosaamisen.

– Meille on tärkeää, että olemme yhtenäinen yhteisö, jossa niin omalla henkilökunnalla kuin yhteistyökumppaneilla on hyvä olla. Kohtelemme toisiamme reilusti, rullaamme innovatiivisella rohkeudella eteenpäin ja sanomme ääneen sen, mitä pitää sanoa, Toni kiteyttää.