Oletko tekijä tai tuleva yhteistyökumppani? Ole yhteydessä meihin.

Nuorta virtaa kasvua rakentamaan

Uratarinat

WestGroupin toimitusjohtaja Toni Uusi-Pohjolan mielestä yrityksen kasvu ei ole itsetarkoitus, vaan seurausta siitä, että asioita tehdään oikein. Vaasan seudun kehityksen imussa on hyvä rakentaa myös WestGroupin tulevaisuutta. 

Monestihan se on niin, että kun elämässä alkaa tapahtua, niin sitä todella tapahtuu. Näin kävi alun perin Seinäjoen pojalle, monessa rakentamisen urakassa kovaksi osaajaksi keitetylle Toni Uusi-Pohjolalle. Tutut työkaverit menneiltä vuosilta olivat perustaneet uuden kasvuyrityksen, johon häntä pyydettiin mukaan.

– Irtisanouduin edellisestä työpaikastani, ryhdyin yrittäjäksi ja esikoinen ilmoitti tulostaan, hän muistelee kesää 2020.

Tosin yrittäjyys ei tuonut suuria muutoksia, sillä aikaisemminkin Tonin työtapa oli ollut yrittäjämäinen. Ei siinä työtunteja laskettu, kun oli tilanne päällä.

Hypätäänpä hetkeksi taaksepäin aikaan, jolloin Toni vasta kokeili siipiään rakennusmaailmassa. Oli muuten vähällä, ettei miehestä tullut ammattisotilasta. Kadettikouluun ja Vaasan Tekun rakennustekniikan linjalle opiskelupaikat 2010 saanut nuorukainen valitsi Vaasan, jossa hänellä olivat jo valmiina elämisen rakennuspuitteet. Hän oli aikaisemmin kouluttautunut Seinäjoen ammattikoulussa talonrakentajaksi, joten opiskelujen ohessa oli helppo saada töitä.

– Aloitin työt muurarina ja pääsin työnjohtoharjoittelijaksi. Vastaavana työnjohtajana kohteet tulivat aina vaan vaativammiksi, ja lopulta olin yrityksessä koko urakointisektorin vetäjänä, hän kertoo.

Vaikka mies oli vakaasti päättänyt jo ammattikoulun jälkeen ja toisen kerran vielä tekun jälkeen ettei enää opiskelisi, toisin kävi. Hän suoritti hiljattain työn ohessa insinöörin ylemmän AMK-tutkinnon.

Hallirakentamisen kärkikaartiin

Hyppäys mukaan WestGroupiin pisti 35-vuotiaan urahissin mukavaan nosteeseen: hänestä leivottiin nopealla aikajänteellä toimitusjohtaja. Toni tarkentaa, että heidän yrityksessä kokonaisuus ratkaisee, missä on kullekkin sopivin pelipaikka. Eikä töitä tehdä titteleillä, vaan osaamisella.

– Meillä keskitytään tekemiseen. Niin isoksi emme saa koskaan kasvaa, että sisäinen byrokratia söisi työnilon, hän linjaa.

Aika näyttää, miten pitkälle KVR-urakoihin keskittyneen WestGroupin nousukiito kantaa. Vaasan seudun energiaklusterissa on nyt niin hyvä rakentamisen meininki, että kaavailtujen akkutehtaiden siivellä voi syntyä vaikka mitä mielenkiintoista.

Ja onhan sitä jo parissa vuodessa rakentunutkin. Toni kertoo, että erityisesti hallirakentaminen on tullut tutuksi. Tehdashallien lisäksi nousee maahamme nyt suurella innolla esimerkiksi padelhalleja. Konsepti on periaatteessa sama, toisessa hallin kylkeen tulee toimisto ja toisessa pukutilat. WestGroupin ässänä hihassa on oma insinööritoimisto AlphaP, jossa räätälöidään kuhunkin kohteeseen paras mahdollinen loppuratkaisu.

– Kun koko urakan johto on käsissämme, pystymme pitämään kustannustason kilpailukykyisenä ja laadun korkealla. Kylmä totuus on, että rakentamisessa hinta on usein ratkaiseva tekijä, Toni korostaa.